Mimihara Hospital i Osaka

Vi besöker ett sjukhus med akutsjukvård i Osaka. Utforskar möjlighet för våra elever att göra APL där nästa år. Vi träffar deras studenter, lärare och sjuksköterskor och får en inblick i hur sjukvårdssystemet i Japan är uppbyggt. Vid närmare diskussioner framkommer att någon regelrätt utbildning till "assistent nurse" liknande den svenska undersköterskeutbildningen inte finns. På väg mot examen till sjuksköterska kan studenterna jobba som assisterande sköterskor. Vi utbyter erfarenheter och även här väcker vårt högskoleförberedande vård- och omsorgsprogram som vi har i Sverige stor nyfikenhet.

0 kommentarer

Mount Koya - Koyasan

Osaka Gyoko High School har sin värdegrund i den Buddistiska traditionens lärdomar om att växa som människa genom ökad medvetenhet om människans egna ansvar i att skapa och verka för ett gott liv i vår samtid.

Vi får lära känna dess kärna genom resa upp till Mount Koya för att bo på ett buddhistiskt tempel i den lilla staden Koyosan. Vi vandrar i bergen, tar oss fram genom gravplatser, är med på buddhistiska ceremonier; lever ett dygn i en mycket spartansk tillvaro. Det ger oss tid till djupa existentiella samtal, reflektion om livet och att se och förstå mer om den här delen av Japans historia.

http://www.japan-guide.com/e/e4900.html

0 kommentarer

Är i Osaka i Japan. Reser tillsammans med rektorskollega och tre av våra elever från VO, SA och NA. En utforskande studieresa med syfte att förbereda för ett längre elevutbyte med Osaka Gyoko High School. Vårt internationella nätverk växer. Rektor, lärare och elever från Osaka Gyoko har besökt vår skola två gånger tidigare och i vår kommer de till oss igen. Vi lär om varandras kulturer och hur det är att vara elev och lärare i våra respektive länder. Här praktiseras Lesson Study som vi vill förstå mer om.

På besök på Osaka Gyoko High School. Vi är inbjudna att vara med på en studentceremoni för skolans första kull sjuksköterskor. Rektor Akie Nakagawa hälsar oss välkomna.

65 studenter som började sina studier för fem år sedan på ett Health Care Program motsvarande vårt vård- och omsorgsprogram i Sverige tar idag examen som sjuksköterskor. I Japan är det möjligt att efter tre års gymnasiala studier gå vidare att studera till sjuksköterska på bara två år. En karriärväg som lockar studenter till vårdyrket.

Hello, hello ropar barnen efter oss när vi passerar dem på väg till Osaka tempel. Barnen är klädda i samma blåa skoluniformer. De studsar leende fram på rakt led. Deras lärare säger: Don't be shy children. Talk English! Hello, hello! I can English, ropar barnen igen.

0 kommentarer